Bulgarian English Russian
  • Prev
  • Услуги

Качество

Международните стандарти JCI, установени в болниците на МЕДИКАНА , са приети за златни стандарти в областта на здравеопазването в целия свят.

Уролитиаза - какво е това?
Заболяванеи формиране на камъни в бъбреците, най-често се случва след инфекция на пикочните пътища и простатит. Ние знаем, че за последните 20-30 години  честотата на симптомите на уролитиазата се повишиха . Наред с факта, че не са известни причините за това увеличение, като се смята, че това се дължи до промени в хранителните навици и поради ниската консумация на течности.
Признаци на камъни в бъбреците?
В повечето случаи, камъни в бъбреците нямат симптоматика или  други признаци и често се откриват по време на радиологично изследване, проведено във връзка с друго заболяване. Ако бъбречния камък е достатъчно голям може да се получи  блокиране на урината, т.е. чашка в бъбречното легенче, той може да предизвика болка и може да доведе до инфекции на пикочните пътища. Ако камъкът помръдне и влезе в канала, разположен между бъбреците и пикочния мехур, уретера, напълно се запушва и  причинява силна болка, наречена колики. Болка в долната част на гърба и се простира в посока на перинеума, и пациентът може да получи гадене, повръщане, подуване на корема, болка и други ефекти. Може да се получи  изхвърлянето на кървава урина, която е свързана с увреждане от камъни на пикочните пътища. Какво е  лечението на камъни в бъбреците?
Лечение
При  големи камъни медикаментозно лечение е почти невъзможно .
ESWL (екстракорпорална литотрипсия фрагментация на камъни в бъбреците от шоковите вълни от външната страна на тялото)
Това е метод, използван за лечение на камъни в бъбреците. Изпратените шокови вълни извън тялото към бъбреците  разбиват камъка във фини прахови частици (пясък). Тогава частиците се отделят с урината. С цел да се облекчи болката усещана по време на процедурата,  обикновено е необходимо да се направи лека седация  или  лека анестезия. След екстракорпорална ударна вълна литотрипсия (ESWL) премахването на фините прахови частици  може да продължи с дни, а понякога и седмици. През  това време, пациентите могат да  чувстват болка и евентуално възпаление на пикочните пътища. Въпреки че не е често срещано, но е възможно удължаване отстраняването на тези частици, поради факта, че  могат да се задържат в уретера и по този начин може да се наложи допълнително лечение.
Перкутанна  нефролитотомия
Това е лечение, което се използва в случай, че размерът на камъни в бъбреците е по-голям от 2 см, или ако камъкът не може да бъде разбит от екстракорпорална литотрипсия. С тази операция , с 1 см разрез в кожата се въвежда нефроскоп, който се направлява в бъбрека и камъка се отстранява по същия път. По време на операцията, перкутанна нефролитотомия, която е затворена операция, изображението чрез ендоскопска камера е дадено в по-голям размер на ТВ монитор. Разбиването на камъни става обикновено с пневматични, ултразвукови или лазерни устройства . След операцията, с цел временно изтичане на урина за 2-5 дни се слага,  катетър.
Уретероскопия
Ако  камъни попаднат в уретера или не могат да бъдат разбити с  екстракорпорална литотрипсия (ESWL), те могат да бъдат третирани с  инструмент, наречен уретероскоп, прилаган през пикочните пътища. Уретероскопа са устройства, с диаметър 2.5-3 мм, които се прилагат по дължината на канала и камерата  показва изображението.

 

След уретроскопично лечение на камъни в бъбреците, пациентът се изписва от болницата в деня на процедурата или на следващия ден.
Лазерна терапия "GRЕЕN LIGHT” През последните години, използването на лазера се разшири в много области  и в този момент , лечението на простатата става с помощта на много видове лазерна терапия. Последният от инструментите, използвани за тази цел, е лазерна терапия "Green light". KTP лазер, който се използва в метода на лазернa Green light простатектомия, и се нарича  селективно изпаряване на  простатата (VPV), образува лъч ,зелен на цвят, и в тази връзка нарича Green light простатектомия. KTP лазерно избирателно се абсорбира от простатната тъкан, т.е. има селективен ефект върху простатата. В действителност, лазерната енергия  "Green light" се абсорбира от хемоглобина в кръвта, кръвоносните съдове, и тъканите на простатата. По тази причина, по време на операцията  кръвотечението е сведено до минимум.

 

Предимства на лазерна терапия "Green light"
• Може да се използва при пациенти, които приемат лекарства с разреждащ ефект на кръвта, като аспирин и Coumadin. При лечение с  Green light   спирането на тези лекарства не е необходимо.  Green light се абсорбира от хемоглобина в кръвта и изпарява простатната тъкан с кръвоносни съдове. По тази причина, по време на операцията  кръвотечението е минимално.
• В процеса на такава лазерна терапия при изпаряване  се  формира в част от простатата коагулационна зона (зона на съсирването на кръвта). По тази причина, по време и след операцията е много малко изхвърлянето на кръв.
• В краткосрочен план поставяне на катетър: Времето с  катетър, поставен  при  лазерната операция "Geein light" е много по-малко в сравнение с други видове техники (24 часа).
  Лазерна терапия "Green light" в много центрове на Съединените американски щати е под формата на еднодневна хирургия. Пациентът може да бъде изписан от болницата в същия ден след операцията.
• Елиминира риска турне синдром. С лазерна терапия "Green light" се прилага изотоничен метод и поради тази причина намалява турне синдром, който се проявява под формата на водна интоксикация, поради прием на течности по време на операции на TUR-P
• Продължителността на лазерна операция "Green light" в зависимост от големината на простатата варира от 20 до 60 минути. Операцията в простатата за тегло от 30-50 грама се извършва в рамките на 20 минути, с тегло на 100-120 грама,  операция на простатата отнема 60 минути.
Поради всички тези предимства за лечение на простатата чрез лазерно изпаряване "Green light"  е предпочитан метод за лечение при много пациенти.

 

Чрез работата на експертните лекари се постигат  добри резултати и удовлетвореност на пациентите от лечението.

 

 

bg